Borsten en foundation

big-2 copy-3.png
 

Het zal rond 1974 geweest zijn. Mijn moeder nam mij mee naar een echte lingerie zaak om mij een bh te laten aanmeten.

Het was zo'n winkel met heel veel hoge houten kasten langs de muur met grote laden.

Die kasten vond ik toen al mooi herinner ik me. En ik was opgetogen dat ik mijn eerste echte bh zou krijgen.

Een bh-tje van de Hema was echt geen optie. Daar had mijn moeder een duidelijke mening over en ik ben haar daar altijd dankbaar voor geweest.

Goed advies, daar gaat het om, voor de juiste bh. Welke maat je ook hebt!

Een wat kleinere man, rond de 50 denk ik, kwam op mijn moeder af en vroeg waar hij haar mee kon helpen. "Een goede bh voor mijn dochter, graag".

Hij keek naar mij en scande me snel van top tot teen.

Ik verwachtte eigenlijk dat hij me de vraag zou stellen wat ik dan zocht, maar nee, hij zei: "Ik zie het al" en liep al weer weg om in één van de lades een aantal witte bh-tjes te pakken.

Ik vond ze er niet bijster bijzonder uit zien en was wel een beetje teleurgesteld. Maar ok, ik durfde er ook niet veel van te zeggen. Ik ging het paskamertje in pastte de bh aan, die prima zat natuurlijk. Even later kwam de man de paskamer binnen. Eeeeeh wat? Ik was te overdonderd en ook te jong om er iets van te zeggen, maar ach hij was ook wel ok. Dat zou tegenwoordig wel anders gaan. Hij sjorde wat aan de sluiting op mijn rug en zei vervolgens:

"Kunt u even naar voren buigen en dan uw hand in uw bustehouder doen? Ja, goed zo, nu kunt u de borst in de juiste positie brengen!" Ik ben dit nooit meer vergeten en volg nog altijd zijn advies op.

Borsten. Zo typisch vrouwelijk.

Er wordt naar gekeken, van genoten of juist verstopt.

Ze verkleind, vergroot, veranderd. Omhoog gehaald of zelfs weg gehaald. In bh's, corsetten en wat al niet meer geduwd en gehesen. Ze brengen plezier of soms ook veel pijn, ze geven melk.

Door de eeuwen heen en in de verschillende culturen is er heel verschilend gekeken naar borsten.

Neem bijvoorbeeld de jaren 50 waarin de bh's werkelijk een andere vorm hadden dan nu.

En een eeuw eerder waren er nog niet eens bh's! Toen werden er alleen maar corsetten gedragen. Altijd zullen er in de wereld veel verschillende culturen zijn waar vrouwenborsten op heel andere wijze bekeken en besproken zullen worden.

Ben jij blij met je borsten? Zijn ze groot, klein? Hangen ze, staan ze dicht bij elkaar, ver uit elkaar? Zijn ze een deel van jou, of beschouw je ze als iets wat je liever geen aandacht aan besteedt? Of zijn ze geopereerd, om wat voor reden dan ook?
Je zal verrast zijn wat een goede bh voor je hele figuur kan doen.

Een goede bh is echt heel erg belangrijk.
Het zit het dichtst op je huid en is het eerste dat je aan trekt, het zorgt ervoor dat je borsten de juiste steun krijgen en het bepaalt mede het silhouet

Als je een huis bouwt begin je ook met de fundering.

Dus, vrouwen, begin met een goede bh.
Er is veel verbeterd in Nederland wat betreft lingerie en gelukkig wordt er ook steeds beter geadviseerd.

Ik raad alle vrouwen aan: zoek goed advies. Hoewel ik niet mag generaliseren en ik zeker weet dat er ook goede tussen zitten: de lingerie winkels als, hunkemuller, livera e.d. daar merk ik dat er helaas regelmatig slecht wordt geadviseerd.

Het loont gewoon om naar een speciaal zaak te gaan. Hoewel ik daar soms ook slecht ben geadviseerd.

Als het goed is kunnen ze net als die man in mijn jeugd al door naar je te kijken inschatten welke bh je nodig hebt.

Waar moet je op letten?
Omvang, de goede cupmaat, de ruimte onder je borsten, of de banden op je schouders niet te veel snijden enz. enz.
In een andere column zal ik in gaan op de juiste maat en uitleg geven over het maatsysteem.

Ellen van Os