A well dressed wife

wife-dressing-for-blog.jpg
 

‘Wife dressing’. Pardon? Jazeker! Het is de titel van een, eigenlijk heel grappig, boekje uit 1959. Grappig en meteen ook zo typerend voor die tijd. Het is geschreven door de Amerikaanse mode-ontwerpster Anne Fogarty. Er is (gelukkig) veel veranderd sinds die tijd, maar er staan tips in die ook nu nog prima te gebruiken zijn!

Tip 1
‘Wife dressing is complete femininity- the selection of clothes as an adornment, not as a mere covering’.
Dit wil zo veel zeggen als: Aankleding is vrouwelijkheid, door je kleding te kiezen als een versiering en niet als een simpele bedekking. Dat vind ik nog eens mooi gezegd! De Nederlandse vrouw heeft toch wel de neiging om zich te kleden niet te opvallend en vooral praktisch te kleden. “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Niet zoals de gemiddelde Italiaanse vrouw bijvoorbeeld. Die zal de deur niet uitgaan zonder make-up en sierraden. (Hierover heb ik al eerder een column geschreven: Als ik maar niet te veel opval)

Stel je eens voor dat je jezelf ziet als een vrouw die je mag ‘versieren’. Dat is niet hetzelfde als optuigen, dan kan je er inderdaad uit gaan zien als een kerstboom. Nee, versieren om jezelf als vrouw te eren. De kleding dragen die bij jou past, bij de vrouw die jij bent, of die je nu wil zijn.

Tip 2
‘Dress for shopping’, oftewel: kleedt je voor het winkelen. Anne omschrijft het als volgt: Hoe kan je verwachten dat je je mooi voelt in iets, als je je corselet hebt thuis gelaten, als je geen make-up op hebt en als je haren onder een hoofddoekje zitten. Hier moest ik wel om lachen, zo heerlijk uit die tijd. Ik zie plotseling mijn moeder weer voor me, zoals ze met haar haren in de krullers onder de droogkap zat. Geen mogelijkheid dat mijn moeder onverzorgd de deur uit ging! Ze deed nog liever een hoofddoekje om op een ‘bad hair day’, dan dat ze met ongekamde haren het huis verliet. Het is zeker een prima advies om je goed te kleden als je van plan bent te gaan shoppen, maar veel vrouwen gaan ongepland shoppen. Die lopen even de winkels in omdat ze wat tijd over hebben en zien ineens die leuke rok in de etalage. En wat doe je dan als de paskamer geen spiegel heeft… Nu móet je wel tevoorschijn komen, je wil toch echt even kijken of de rok ook leuk staat bij jou en niet alleen op de paspop. Maar ja, die pantykousjes – zo handig onder je broek – staan nu vreselijk onder de nieuwe rok. En hoewel sommigen in staat zijn om daar doorheen te kijken, raken toch veel vrouwen ontmoedigd en kopen de rok vervolgens niet. Jammer. Of ze laten zich overhalen door de verkoopster die alsmaar uitroept hoe ge-wel-dig het wel niet staat,. Om vervolgens het gekochte kledingstuk nooit te dragen.

Het genoemde corselet in de tip van Anne wordt nu niet veel meer gedragen. Maar ik ben het met haar eens dat je ondergoed een groot verschil maakt bij het shoppen. Draag de juiste bh als je kleding gaat kopen. Lingerie is niet voor niets de ‘foundation’ van je garderobe; kleding gaat werkelijk anders zitten met de goede bh. Ik heb de afgelopen maanden in een kledingzaak gewerkt als verkoopster en was verbaasd hoe vaak een vrouw zich verontschuldigde, “Ja ik weet het, ik heb een hele oude bh aan, die zit heel slecht”. Nog vóór ik er iets van wilde zeggen, als ik dat al wilde doen. Want ik weet hoe gevoelig dit ligt voor veel vrouwen. Maar dames, investeer in goede lingerie. En dit geldt voor alle maten en alle leeftijden.
Of je nu een ‘wife’ bent of niet.

Ellen van Os