Bal en gala jurken

musician-4 copy-2.png
 

Volgens mij heeft iedereen het wel gevraagd: “Mam, waarom werd jij verliefd op Papa?”Het antwoord is vaak grappig en ontroerend.
Ik heb het mijn moeder zeker ook gevraagd en het antwoord ontroerde mij. Het had alles te maken met een gevoel van ‘thuis komen’. Onlangs realiseerde ik mij dat ik het mijn vader nooit had gevraagd.

“We ontmoetten elkaar in onze studententijd omdat onze jaarclubs in contact kwamen met elkaar en ik vroeg mama mee naar het studenten bal, nou ja en zo is het gekomen”
Zo simpel als het antwoord was, en zo simpel was het voor hen waarschijnlijk ook, het klopte gewoon. Uiteindelijk zijn mijn ouders 62 jaar bij aar geweest!!

Wat mijn moeder toen op dat bal precies droeg weet ik niet, ik weet wel dat ze verschillende outfits zelf heeft gemaakt en ik heb o.a. nog een prachtige Ottaman (donkerrood met een heel smal zwart streepje) taftzijden circelrok van haar die ik zelf ook nog heb gedragen in mijn middelbare schooltijd.
Ze was een lange, slanke en zeer elegante vrouw. Zeer mode bewust. Ik kan me niet herinneren dat ze er ooit onverzorgd of slonzig bij liep. Elegant tot aan haar laatste dagen.

Voor mijn oudeste dochter Jolieke heb ik ooit een avondjurk gemaakt naar een ontwerp van Mart Visser. Ze had hem zelf gevonden in een patronen blad en was zich zeer goed bewust van de voor en nadelen van haar figuur.
Als je een kleine cupmaat hebt heb je het grote voordeel dat je geen bh hoeft te dragen (let wel op of je tepels niet door de stof heen te zien zijn, daar zijn aparte tepel ‘plakker’ voor te krijgen) of een plakbh. Hierdoor kan je een zeer diep uitgesneden rug decollete kiezen. In combinatie met een hoge halslijn voor heel geraffineerd!

 

Hoe kies je je baljurk of avondjurk?
Een aantal vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

1 Wat voor bh wil je dragen?
Ben je iemand met een grote cup dan moet je je ernstig af vragen of je wel voor een strapless jurk moet gaan.
Anders heb je wellicht de hele avond het gevoel dat je jurk afzakt en blijf je maar aan je decolete friemelen. Erg onaantrekkelijk kan ik je verzekeren.

2 Wat is de gelegenheid.
Kan je uitpakken, of moet je misschien iets ingetogener gaan?
Het is bij een gala of bal zeker niet de bedoeling dat je over de top gaat, maar te saai is ook werkelijk zonde.
De snit kan eenvoudig zijn maar de kleur bijvoorbeeld opvallend.
Of je kiest een simpele zwarte jurk die je prachtig zit en doet iets bijzonders met je accessoires.
Wie is de gastvrouw? Wat verwacht je dat zij zal dragen. Het kan wijs zijn om je je daar aan aan te passen en niet de ‘centre of attention’ te zijn.

3 Ga je dansen?
Heel belangrijk natuurlijk als je weet dat je zal gaan dansen, dat je jurk goed zit. En liefst ook niet te krappe rok, anders kan je amper je ene voet voor de andere zetten.

4 Welke schoenen wil je aan?
Soms kunnen vrouwen best een mooie baljurk vinden maar slagen maar niet met het vinden van bijpassende schoenen.
Heb je misschien nog schoenen die je lekker zitten en geschikt zijn maar in de verkeerde kleur? Overweeg om ze te (laten) verven.
Online zijn er vele goedkope schoenen te vinden die geschikt zijn. Als je niet hele gevoelige voeten hebt dan is dit een hele goede optie. En draag ze vooral een avondje, liefst ruim voor dat je naar het feest gaat. Je zal de eerste niet zijn die ze heeft uitgeprobeerd de avond ervoor en vervolgens loopt te strompelen omdat ze blaren heeft.

5 Waar ga je winkelen?
Online vind ik zelf de keuze voor gala jurken en baljurken groter dan in de winkels. Het nadeel is natuurlijk dat je niet kunt passen. Dus een aanrader is om wel naar een winkel te gaan (bijvoorbeeld een bruidsjurken winkel die ook avondkleding verkoopt) en dan verschillende jurken te passen, zodat je weet wat je goed staat.
Ook een hele goede optie is om naar een tweedehands winkel te gaan die een avondkleding collectie hebben.

6 Wat is je budget?
Avondjurken zijn vaak niet goedkoop en je draagt ze maar heel weinig. Dus dat kan een flinke investering zijn. Er zijn verschillende opties om het toch een ‘longterm’ investment te laten zijn.
-de jurk kan na het feest korter gemaakt worden zodat je die op veel meer gelegenheden kunt dragen.
-van de jurk laat je een rok en een top maken. Apart te dragen in combinatie met andere feestelijke kleding.
-de jurk kan geverfd worden.

Ellen van OsComment