De macht van de merken

old-2 copy.png
 
 

Ik blader in een tijdschrift en mijn oog valt op een prachtige tas. Basic model, strakke vorm, schitterende kleur en zo te zien van soepel leer. Benieuwd kijk ik naar de prijs. Allemachtig, 920 euro. Mijn hemel wat een geld. Oh, aha Givenchy, nou snap ik het. Tja als je een merktas wil dan moet je ook wat betalen. Dan valt de prijs eigenlijk nog wel mee. He? Wat is dat eigenlijk voor een rare gedachte. Niet dat ik er ook maar over pieker om de tas te kopen, maar kennelijk vind ik het logisch dat bepaalde merken onbetaalbaar zijn! De macht van de merken.

Zo zag ik eens een rokje hangen van Chanel. Je denkt misschien waar gaat Ellen shoppen dat ze naar kleding van Chanel kijkt? Die keer was ik in London en ja dan vind ik het heel leuk om ook bij Harrods te kijken. Juist bij de dure merken. Een beetje bang om iets aan te raken ben ik dan wel. Je weet wel, dat ‘Pretty woman’ gevoel. Bang ook dat een verkoopster op mij af zal komen en mij fijntjes zal laten weten dat ik dit nooit zal kunnen betalen en wat ik daar dus kom doen?

De rok die ik bekeek vond ik werkelijk schandalig duur. Waarom schandalig? De stof was wel bijzonder, het model heel simpel, maar de rok was niet gevoerd en ik wist uit mijn ervaring dat deze rok na een paar keer dragen juist door het ontbreken van een voering uit vorm zou gaan raken. En dan vind ik een prijs van rond de 500 euro schandalig ja.

Waarom hebben de merken die macht? Hierin spelen de celebraties een belangrijke rol. Als een beroemde filmster gespot is met bijvoorbeeld de nieuwste Prada schoenen aan haar voeten, dan kan je er zeker van zijn dat vele vrouwen haar in haar voetstappen willen volgen. Omdat ze zich dan ook belangrijk/mooi/interessant voelen? Is het het gevoel van erbij horen? Bij de rich and famous.
En nee ik zou dus ook nooit een ‘fake’ kopen. Omdat het merk van een tas of jas of wat dan ook niet belangrijk is voor mij. Weet je dat er mensen zijn die een winkel binnen gaan en het merk uit een kledingstuk knippen om het vervolgens weer in of op een ander (goedkoop) kledingstuk te naaien? Ja echt waar.

Goh ben ik ff blij dat ik die wens om een merk te dragen nooit heb gehad. Ik ga liever een mooie reis maken van het geld dan het uit te geven aan tas of schoenen.
Nou ja……..Eerlijk is eerlijk. Ook ik ben wel eens gezwicht voor een paar dure schoenen. Nee niet van een beroemd merk, maar toch wel echt prijzig. (200 euro vind ik heel veel geld) Waarom, omdat ik ze gewoon waanzinnig mooi vond. En ja ze zaten ook lekker, want zo pragmatisch ben ik wel, ik moet er wel op kunnen lopen.
Ik blijf een nuchtere Hollandse.

Ellen van Os