Kan dit rokje nog met mijn leeftijd?

old-2 copy.png

Er wordt mij regelmatig gevraagd: “Kan dit nog met mijn leeftijd. Meestal gaat dit over de lengte van de rok. Wanneer is het nog goed, wanneer wordt het te kort en daarmee ordinair?


Maar de vraag kan ook gaan over de print van de rok.

Het lastige is: het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van verschillende zaken. De volgende vragen kunnen je helpen.

– Hoe zien je benen er uit, oftewel is de juiste roklengte proportioneel in orde? Als je relatief kortere benen hebt, of hele stevige benen dan is een korte rok sowieso niet ideaal. Vergeet ook niet naar je achterkant te kijken in de juiste spiegel. Een kortere rok wil achter nog wel eens hoger zitten dan voor. Dit komt door de heup en billen.

–  Is alles bij elkaar wel in verhouding? Blijf kijken naar het totaal plaatje.Een korte rok kan erg mooi staan bij een lang jasje, of een lang vest, maar kijk uit dat je niet top zwaar wordt, oftewel dat de bovenkant veel zwaarder oogt dan de onderkant.  Zorg dan dat je bijvoorbeeld laarzen draagt om alles weer in balans te brengen.

_ Wat is je werk situatie? Hoe mooi je benen ook zijn, een te korte rok is zakelijk nooit ok. En bedenk hierbij ook dat de lengte van je rok als je staat nog wel goed kan lijken, maar als je gaat zitten blijkt ineens de rok omhoog te kruipen en kunnen anderen bijna in je kruis kijken. Erg genant. Ik ga dus als ik een kortere strakke rok koop altijd in de winkel op zoek naar een stoel. Even proberen.

– Vraag je wel eens feedback en aan wie? Een goede graadmeter is om een jong(er) iemand feedback te vragen. Mijn dochters zijn daar eerlijk en ook heel prettig in. Maar je eigen kinderen kunnen soms ook niet objectief genoeg zijn. Een jongere collega is dan wellicht een uitkomst.

_ Hoe oordeel je over anderen? Altijd leuk en heel zinnig; kijk eens naar anderen die korte rokken dragen. Wanneer vind jij het nog mooi, wanneer niet. Meestal oordelen vrouwen veel strenger over zichzelf dan over anderen.

In positieve zin: een kortere rok is in veel gevallen beter dan je denkt. Het geeft vaak een vlottere en jongere look. Grappig genoeg is het feit dat een vrouw het zich afvraagt vaak al een graadmeter. Deze vrouwen letten er dus al op dat ze niet ordinair over willen komen. En in de meeste gevallen hoeven ze daar dan niet meer bang voor te zijn. In tegendeel, deze vrouwen kleden zich vervolgens te behoudend of te voorzichtig.

Geniet van je leeftijd, geniet van je mogelijkheden. Het zou toch zonde zijn als je straks 80 bent en terug kijkt  naar foto’s van jezelf en denkt: had ik maar meer lef gehad.

Ellen van OsComment