Werkelijke schoonheid

Veel vrouwen vinden zichzelf niet mooi.
En ik ervaar dat ook met veel van mijn klanten. Één van mijn favoriete vragen is “wat vind jij mooi aan jezelf?”. Als ik die stel is het antwoord meestal: “Eeeehm, jeetje. Dat weet ik niet hoor… Maar ik weet wel wat ik níet mooi vind aan mijzelf.”

Het beeld over schoonheid dat we in de media als vrouwen en mannen al jaren ingepeperd krijgen is: schoonheid betekend strak, jong, rimpelloos. We worden doodgegooid met tips hoe we er jonger uit kunnen zien, hoe we er ‘mooier’, ofwel slanker uit kunnen zien. Ik maak me daar grote zorgen over. Op foto’s zien we vrouwen geportretteerd die als mooi bestempeld worden, maar wat zien we werkelijk? Het werk van een team professionele kappers, visagisten en fotografen. En vooral: photoshop.

Kijk eens naar dit filmpje van Dove. Het laat heel mooi zien wat er allemaal veranderd en gephotoshopt wordt aan een model, voor dat het eindresultaat er uit ziet zoals de foto’s die we om ons heen zien.

Dove zet zich al een aantal jaren in voor een andere kijk op schoonheid. Ik vind hun reclame campagnes een zeer welkome afwisseling tussen alle andere reclames over beauty producten. En of je het nu een marketingtruc vindt of niet, het feit is dat ze een andere boodschap over schoonheid willen overbrengen. En dat vind ik een hele goede zaak.

Het filmpje hierboven, dat Evolution heet, maakt onderdeel uit van Dove’s ‘True Beauty’ campagne. Bij een ander project binnen deze campagne laten ze heel mooi zien hoe ver het beeld dat wij van ons zelf hebben kan verschillen van wat anderen zien.  Een tekenaar maakt een schets van een vrouw, op basis van haar eigen beschrijving van zichzelf. Vervolgens maakte hij nog een schets, maar dan op basis van de beschrijving van een vreemde.
Ik ben benieuwd wat je van het filmpje vind.

Het beeld dat de vrouwen van zichzelf hebben, komt vaak niet overeen met hoe de rest van de wereld hen ziet. Je bent mooier dan je denkt!

Als je meer filmpjes en de rest van de tekeningen van het project wilt zien, kan je kijken op de website van Dove.

Wat vind jij mooi aan jezelf?

Ellen van Os