Als ik maar niet te veel opval

muslim-lady.jpg
 

 ’Because you’re worth it’, is een bekende reclame slogan.
Zeker, je kunt zeggen: goedkope verkooptruc .
En toch…… toch raken ze kennelijk iets bij de vrouwen.
Want wanneer vind je dat je het waard bent, dat je goed genoeg bent? Voor mooie kleding bijvoorbeeld. Soms vind je jezelf het echt wel waard, maar heb je gewoon het geld niet.
Hoewel, ook dat is niet zelden een kwestie van durven kiezen voor jezelf.

Zo ongelooflijk veel vrouwen hebben mooie kleding in de kast hangen die ze niet of bijna niet dragen. “Dat kan ik toch niet naar mijn werk aan, dat is alleen geschikt voor een feestje”
Toen mijn dochters nog op de basisschool zaten en ik op het schoolplein ze stond op te wachten, kreeg ik nog wel eens een opmerking over wat ik aan had.
“Jeetje Ellen, wat zie je er mooi uit. Feestje?”
“Vandaag maak ik er een feestje van” zei ik dan.

Is het de oude gedachte, nog over-geerfd van onze moeders en oma’s, dat je je mooiste kleren zo lang mogelijk goed moeten houden, uit zuinigheid. Dat je die alleen maar mag dragen als er de perfecte gelegenheid voor is?
Ik denk niet dat dat het is.
Wat zeker een rol speelt is de gedachte ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, die in de Nederlandse cultuur zit ingebakken. Niet te vergelijken met Italië bijvoorbeeld waar het veel normaler is om je chique te kleden en op te maken, ook als je boodschappen gaat doen.

Maar er speelt denk ik nog iets anders een rol.
Veel van deze mooie kleren blijven ongedragen in de kast hangen omdat we als de dood zijn op te vallen, werkelijk gezien te worden. (En ik zeg ‘we’ omdat ik dit ook lang heb gedacht.) Ja dat klinkt tegenstrijdig, immers: we willen juist zo ontzettend graag gezien worden. Echt allemaal, daar ben ik diep van overtuigd.

Wat willen we niet: opvallen op de verkeerde manier.
En wat is dan verkeerd, vraag ik mij af.
Het heeft vaak te maken met de angst voor wat anderen van je denken of over je zeggen.
Je wil niet dat de ander denkt: heb je haar weer, die wil zo graag in het middelpunt staan.

Draai het eens om. Stel jezelf de vraag: hoe wil ik gezien worden. Wat wíl ik dat de ander van en aan mij ziet.
Kortom, wat wil je over jezelf vertellen. Dat je open bent, betrouwbaar, spontaan, precies, bescheiden? Het is leuk om daar eens over na te denken en je dan af te vragen of dat ook in je huidige garderobe terug te zien is.
En voor de duidelijkheid, ik heb het hier over stijl, niet over welke vorm het beste bij je figuur past.

Voor mij is het belangrijk dat mensen aan mijn kleding kunnen zien dat ik van kleur houd en dat ik graag bijzondere stoffen draag. Creativiteit mogen ze zeker aan mij zien.
Dat wil niet zeggen dat ik iedere dag opvallende kleuren draag, gewoon wanneer ik er zin in heb. Of mijn kleding de laatste mode is, daar ben ik niet mee bezig.
Iets anders is wel dat ik het leuk vind dat anderen aan mij zien dat ik lef heb, zonder dat het provocerend wordt. En vooral ook vind ik het leuk als mijn kledingstijl vrouwelijk is.
En ja, soms is dat een tikkeltje uitdagend!
Natuurlijk, het is goed rekening te houden met de situatie waar je je in bevindt. Je kleden naar de gelegenheid is belangrijk, maar dat is weer een ander onderwerp.

Sinds ik mij meer bewust ben over wat ik graag wil uitstralen, kies en koop ik gerichter.
Vooral bij twijfel vraag ik mijzelf af: is het vrouwelijk, kleurrijk, creatief? Op die manier heb ik al een aantal keren iets niet gekocht omdat het eigenlijk gewoon nietszeggend saai was.

Een veel voorkomende valkuil bij hele bescheiden vrouwen is dat ze er zo bang voor zijn op te vallen dat ze daarom altijd maar donkere, rustige soms vale kleuren dragen en vaak ook effen. Als de kleding bovendien vormloos is wordt het echt een probleem.
Ze stralen uit: kijk maar niet naar mij, ik doe er niet toe. Bescheidenheid is niet hetzelfde als, ik doe er niet toe.

Je kunt ook weinig opvallend gekleed zijn en toch heel verzorgd en mooi.
Daarmee niet opvallen, maar ook niet wegvallen.
Dus: om nog maar eens met de bekende reclameterm te schermen.
Ja, ook jij bent het waard. Waard om gezien te worden. Hoe mooi is dat, als het de manier is die het beste bij jou diep van binnen past. Ga er voor zou ik zeggen!

r-tiiikaComment